Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Hoe realiseert u een levensloopbestendige woning?

Naarmate u ouder wordt, kan zelfstandig wonen moeilijk worden. Traplopen wordt zwaar, drempels kunnen zich ontwikkelen tot een obstakel en de afstand tussen ruimtes kan te groot worden. Het is daarom belangrijk om een woning te bouwen die toekomstbestendig is en waar u lang plezier van kunt hebben. Een levensloopbestendige woning is een woning die zodanig is aangepast dat u uw hele leven genotvol kunt wonen. Zelfs als er zorg nodig is of u slecht ter been bent. Bij het bouwen van een levensloopbestendige woning moet u daarom zorgen dat alles er op ingericht is om u van het grootste gemak te voorzien. In deze blog geven wij u de noodzakelijke onderdelen waar u op moet letten.

1. Woonomgeving

Een levensloopbestendige woning begint al bij de locatie waar u uw villa bouwt. U kiest het liefst voor een woning op de mooiste locatie, maar een levensloopbestendige woning vraagt om meer. Alles moet zich namelijk ook op loopafstand bevinden. Naarmate u ouder wordt, bent u ook slechter te been en een ideale locatie voorziet u daarmee van veel gemak! Kijk daarom ook of er essentiële winkels op loopafstand van uw nieuwe woning bevinden. Denk aan supermarkten, apotheken en locaties waar u veilig geld kan pinnen. 

Bouw een levensloopbestendige woning

2. Gelijkvloerse woning

Naast de locatie van uw woning is het belangrijk om nu naar de aspecten te kijken die fysiek uitputtend kunnen zijn op hogere leeftijd. Speelt u hier goed op in, dan kunt later probleemloos genieten! 

Het eerste waar u aan moet denken is een gelijkvloerse woning. Trappen vragen namelijk om sterke fysieke inspanningen. Zorg dat alle essentiële woonruimtes zich op de begane grond bevinden zoals de slaapkamer, de keuken, de badkamer en de woonruimte. U bent daarmee weer een stap dichterbij een comfortabele en levensloopbestendige woning.

3. Inrichting van een levensloopbestendige woning

Het volgende aspect waar u naar moet kijken is een goede inrichting van uw levensloopbestendige woning. Slechte of krap ingerichte ruimtes kunnen namelijk een probleem vormen op latere leeftijd. Denk aan drempels, gladde vloeren en veel hoogteverschillen binnenshuis. Haal daarom zoveel mogelijk obstakels weg en zorg voor een ruime inrichting. Denk bijvoorbeeld aan de installatie van brede deuren!  Zo kunt u uw wooncomfort van uw levensloopbestendige woning enorm verbeteren. Zowel voor nu als later. 

Verder kunt u uw inrichting aangenamer maken door alles op ooghoogte in te richten. Zo hoeft u niet te bukken om pannen te pakken die onderin liggen of ergens op te gaan staan omdat u er niet goed bij kunt.

levensloopbestendig wonen

4. Sanitaire voorzieningen

Het is ook belangrijk dat u comfortabel gebruik kunt maken van uw sanitaire voorzieningen. Zorg daarom dat u alles zo toegankelijk en veilig mogelijk inricht. U kunt hierbij denken aan een inloopdouche (zonder drempels), installatie van antislipvloeren en steunbeugels.

Een levensloopbestendige woning bouwen met Livingstone?

Bent u ook op zoek naar een levensloopbestendige woning? Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn? Neem vrijblijvend contact met ons op en plan een afspraak in met één van onze architecten. 

❮ Naar nieuwsoverzicht