Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Livingstone: al 40 jaar onderscheidend in de markt

Een jubileumjaar waarin met trots wordt teruggeblikt én vooruit wordt gekeken

Veertig jaar geleden ontwikkelde Jan Tebbe (oprichter Livingstone) met een researchteam van bouwkundigen een vernieuwend houten bouwsysteem. Voor dit innovatieve systeem van prefab houten elementen ontving Tebbe dan ook een octrooi. In ditzelfde jaar werd Livingstone Building Industry BV officieel opgericht en feestelijk geopend op 25 oktober 1983. Nu, 40 jaar later, blikt Rick Gijsen (eigenaar Livingstone) terug op deze jaren en vertelt hij meer over de toekomstplannen. 

Een korte terugblik in de tijd

Na de opening in 1983 volgde de eerste opdracht voor Livingstone al snel: een schoolgebouw in Tilburg, gebouwd van het prefab houten bouwsysteem. Livingstone werkte destijds met een klein team en bouwde aan een dealernetwerk. Dit groeide binnen no time uit tot een landelijk dekkend netwerk met meer dan 100 aannemers. 

De dealers promoten Livingstone in die tijd met ‘De Huizotheek’. Dit ontstond door de symbolische tekst die onder het logo van Livingstone bij de opening stond: ‘Van Ontwerpvrijheid Architekt en Inspraak Bewoner’. Vanuit die gedachte is de brochure ‘De Huizotheek’ ontstaan. Een brochure waarin mensen hun woning uit konden kiezen. Vervolgens konden, indien gewenst, aanpassingen worden besproken met de verkoopadviseur of architect.

“Livingstone was toen al onderscheidend in de markt. De Huizotheek is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld, wat heeft geresulteerd in het huidige inspiratieboek en wat steeds meer het Livingstone van nu laat zien, namelijk “villabouw onder architectuur”, vertelt Rick Gijsen. “Jan Tebbe is altijd innovatief geweest en heeft vooruit willen lopen op de markt ten opzichte van de traditionele aannemer. En dat is goed gelukt met zowel het hout- als betonbouwsysteem. Jan Tebbe heeft Livingstone toen al op de kaart gezet als een onderneming die fantastische en unieke woningen naar wens ontwerpt en bouwt.”

Naast de opbouw van een goed draaiende onderneming richtte Jan Tebbe in 1997 Stichting HomePlan op. Het houten bouwsysteem dat hij ontwikkeld had, moest voor iedereen toegankelijk zijn. Dus ook voor de allerarmsten. Met deze kleinschalige ontwikkelingsorganisatie wordt gewerkt aan een huis, thuis en toekomst in Latijns Amerika en Zuid-Afrika. Stichting HomePlan is nog steeds actief zie.

Groeiend succes

Sinds 1983 zijn er heel wat villa’s en vakantieparken gebouwd in zowel binnen- als buitenland. In 2004 verkocht Jan Tebbe zijn aandelen aan Rabo Vastgoed en werd er een nieuwe – tevens huidige – showroom gecreëerd. Later nam Bouwfonds het over van Rabo Vastgoed en vanaf 2010 heeft Rick Gijsen Livingstone overgenomen. 

Livingstone was geen onbekende van Rick, sinds 1999 was hij namelijk al bouwpartner. “Toen ik Bouwmaatschappij Tizo zo’n 25 jaar geleden overnam van de vorige eigenaar zijn wij direct met Livingstone gaan werken. Samen hebben we heel veel Livingstone woningen gebouwd. Vanaf de overname in 2010 zijn we vanuit het huidige inspiratieplein verder gaan bouwen aan het huidige Livingstone.”

In de afgelopen 12,5 jaar is Livingstone meer maatwerk gaan leveren met als doel klanten volledig te ontzorgen. “We hebben meer architecten aangenomen, ons gefocust op de vrije architectuur en het ontzorgen van onze klanten. Hier hebben we in de afgelopen jaren echt een flinke slag gemaakt. Ik kan wel stellen dat we inmiddels catalogusbouwer af zijn geraakt. We staan nu bekend om onze onder architectuur ontworpen maatwerk villa’s en persoonlijke, betrokken aanpak.”

Trots op een brede en zelfstandige club

Zonder de fantastische club mensen met verschillende disciplines en uitvoerende taken zou Livingstone niet zo succesvol zijn. Rick vertelt: “We zijn een brede gespecialiseerde en zelfstandige club die er met z’n allen voor gaat. Daar ben ik trots op.” 

Mede door het Livingstone team zijn er al een aantal mooie mijlpalen behaald. Rick: “Zoals de digitalisering en automatisering van onze eigen ontwikkelde software systemen. En ook de stempel die we de afgelopen jaren hebben gedrukt op het vrije, maatwerk, ontwerp en de totale begeleiding van onze klanten. Niks is leuker dan alles van A tot Z, onder één dak, te regelen voor onze klanten en blije gezichten te zien tijdens het traject en bij de oplevering.”

Toekomstplannen

Alles onder één dak mag letterlijk worden genomen vanaf medio 2025. Er zitten namelijk mooie plannen in de pijpleiding. Rick vertelt enthousiast: “We gaan verhuizen naar een fantastische nieuwe locatie in Dordrecht aan de A16, centraal gelegen en goed bereikbaar voor onze klanten. Een inspiratiecentrum waar we nog meer het totaalconcept gaan bieden en waar alles onder één dak te vinden is. Mensen kunnen hier langskomen voor inspiratie, vragen en persoonlijke afspraken met onze architecten, interieurontwerpers en al onze specialisten. Alles is hier te zien, van villa-architectuur, tuinarchitectuur tot het complete interieur en alles wat hierbij komt kijken. Zodat we samen met onze klanten hun droomvilla’s kunnen blijven realiseren.”

Naast de focus op het totaalconcept, is een andere belangrijke pijler het automatiseren en digitaliseren van de verkoop- en koperskeuzes. Het is belangrijk dat hetgeen wat je in het inspiratiecentrum ziet, ook in een digitale omgeving te zien is voor een optimale klantbeleving. 

Livingstone kijkt uit naar de komende jaren waarin zij zich blijven onderscheiden. “Samen met ons Livingstone team en onze onmisbare bouwpartners, kijken we uit naar mooie en duurzame samenwerkingen. En bovenal, hopen we onze meerwaarde voor onze klanten waar te maken: uniek ontworpen villa’s, geheel naar eigen wens en smaak.”

❮ Naar nieuwsoverzicht