Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

4 tips voor het kiezen van de perfecte gevelsteen

Heeft u moeite om de juiste gevelstenen en voegen te kiezen? Het uiterlijk van uw woning wordt grotendeels bepaald door deze twee onderdelen. Dit maakt het een uitdaging om een definitieve beslissing te maken. Er zijn diverse factoren die invloed hebben op de uitstraling: het beeldkwaliteitsplan, het formaat van de stenen, de textuur en de kleuren. Wij geven u tips zodat de keuze naar de perfecte gevelsteen makkelijker wordt. 

Kijk eerst naar het beeldkwaliteitsplan

Het eerste om rekening mee te houden is het beeldkwaliteitsplan. Dit plan omvat richtlijnen die ervoor zorgen dat de beeldkwaliteit van het bouwgebied wordt behouden. 

Wat staat er in een beeldkwaliteitsplan?

Elke locatie heeft unieke eigenschappen. Denk aan de soorten planten en bomen, de bouwrichting van de villa’s en de structuur van de kavels. Om deze unieke eigenschappen te behouden zijn er specifieke richtlijnen opgesteld. Dit staat omschreven in het beeldkwaliteitsplan. Is dit een harde eis voor uw woning? Nee, maar dit houdt wel in dat niet alles mag. 

Zorg daarom dat u goed kijkt naar de richtlijnen die gelden voor uw gevel. Want als deze er zijn, kan dit ervoor zorgen dat uw keuze kleiner, maar daarom ook makkelijker wordt. Er is een mogelijkheid om af te wijken van het plan. In dat geval moeten de bedoelingen duidelijk overlegd worden. Hier kan een architect u goed bij helpen. 

Bovenkant van villa omringd dor grasvelden op een zonnige dag.

Bepaal het formaat

In dit artikel maken wij een onderscheid in twee stijlen om de keuze makkelijker te maken. Zo kan het formaat zorgen voor een moderne- of klassieke uitstraling. 

Moderne uitstraling: rustgevend

Een rustige uitstraling zien we vaak terug in moderne woningen, kubistische woningen en schuurwoningen. Zo vormen de gevels één groot geheel. Maar waar komt dit precies door? Er is bij deze woningen bewust gekozen voor grotere gevelstenen. 

Het formaat bepaalt namelijk de hoeveelheid stenen die nodig zijn voor uw woning. Met een groter formaat zijn namelijk minder stenen nodig. Dus wilt u een rustige gevel? Kies dan voor stenen van een groter formaat.

Klassieke uitstraling: rijk aan details

Tegenover de moderne uitstraling zien we de klassieke woningen. Voorbeelden van klassieke woningen zijn: notariswoningen, herenhuizen en jaren ‘30 woningen. Deze hebben één overeenkomend kenmerk: een gedetailleerde gevel met kleine stenen.

Vooral wanneer kleine gevelstenen gecombineerd worden met een contrasterende voeg, zorgt dit voor de prachtige en rijk gedetailleerde gevel. Dit zorgt voor de kenmerkende uitstraling van de klassieke stijl.

Een andere mogelijkheid is om de voegen dezelfde kleur te geven als de gevelstenen, waardoor de individuele stenen minder sterk naar voren komen. Zo geniet u van een prachtige combinatie van de klassieke look met een rustgevende uitstraling. 

Voorzijde van een villa met witte gevelstenen en lichte voeg.
Gevelstenen in klassieke kleur met donkere voeg.

Kies de passende textuur

Er zijn drie soorten bakstenen te onderscheiden: de handvorm gevelsteen, de wasserstrich gevelsteen en de strengpers gevelsteen. Elke soort heeft een eigen karakter die de uitstraling van uw woning bepaalt.

De handvorm gevelsteen

De handvorm gevelsteen is de meest toegepaste baksteen. In de productie ontstaan er nerven die zorgen voor een handgevormde look. Dit zorgt ervoor dat uw gevel meer textuur en diepgang krijgt. 

De wasserstrich gevelsteen

De wasserstrich gevelsteen verwijst naar een speciale techniek waar verneveld water wordt gebruikt om te vormen. Dit zorgt voor een gladde en moderne uitstraling. 

De strengpers gevelsteen

Deze steen zorgt door het productieproces voor een strakke uitstraling. Vaak zijn deze stenen glad of geven ze juist extra textuur aan de gevel door de weerkaatsing van het licht. 

De voorzijde van een schuurwoning met zwarte houten panelen.
Moderne gevel van kubistische woning met witte gevelstenen.

De kleur van uw gevel

De kleur van uw gevel is afhankelijk van uw woningstijl. Hier is geen vaste regel voor. De laatste jaren zien we veel grijskleuren terugkomen in gevels. Denk aan lichte grijstinten tot antraciet. Wat deze kleur zo populair maakt? Het zorgt voor een tijdloze uitstraling die past bij de huidige moderne ontwerpen. Dus overleg met de architect over welke kleur het beste past bij de door u gekozen woonstijl!

Een unieke woning met Livingstone Villabouw

Livingstone helpt u met het ontwerp en de creatie van uw maatwerkvilla. Onze architecten zorgen dat de bouwwensen volledig aansluiten op de eisen van het beeldkwaliteitsplan en creëren een ontwerp compleet naar uw wensen.

Maak een afspraak met één van onze architecten of bezoek ons inspiratieplein. We hebben vier volledig ingerichte modelwoningen. 

❮ Naar nieuwsoverzicht