Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Uw energieoverschot wordt minder waard, zo gaat u ermee om

Uw eigen energie opwekken klinkt enorm aantrekkelijk. De energierekening gaat omlaag en bij een overschot aan energie krijgt u een vergoeding van de leverancier. Een ideaal verdienmodel. Zoveel mogelijk zonnepanelen op uw dak installeren klinkt dan als een goed idee. Of toch niet? Helaas zal hier verandering in komen. Met de nieuwe salderingsregeling pakt vanaf 2023 het investeren in zonnepanelen snel minder voordelig uit. Wij leggen u uit hoe u hier het beste rekening mee kunt houden.

Energie levert minder op vanaf 2023

De stroom die u verbruikt wordt jaarlijks verrekend met de stroom die u teruglevert. Verbruikt u meer dan u teruglevert? Dan betaalt u slechts verbruikskosten, energiebelasting en btw over het nettoverschil. Dit wordt salderen genoemd en is wettelijk verplicht voor energieleveranciers. Daarnaast kan de situatie ontstaan dat u meer stroom opwekt in een jaar dan u in totaal heeft verbruikt. In dat geval moet de energieleverancier een redelijke vergoeding voor het energieoverschot geven. Dit klinkt zeer aantrekkelijk, maar vanaf 2023 zal hier verandering in komen.

Met de salderingsregeling wordt de vergoeding stapsgewijs afgebouwd tot 2031. Dit houdt in dat u elk jaar 9% minder kan salderen. Daarnaast is er een groot aantal aanbieders van energie die per direct de vergoeding voor teruggeleverde energie naar beneden heeft bijgesteld. Daarmee worden investeringen in meer zonnepanelen een stuk minder aantrekkelijk, want het duurt veel langer voordat u de zonnepanelen weer terugverdient. Maar door slim te investeren kunt u uw terugverdientijd alsnog reduceren.

Wat kunt u hier aan doen?

Stem het aantal zonnepanelen af op uw specifieke situatie

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren. U moet daarbij denken aan het vermogen van zonnepanelen, het klimaat, de locatie van uw woning, de dak oriëntatie en hellingshoek en ten slotte de kwaliteit van de panelen.

Een thuisaccu biedt vooralsnog niet de oplossing 

Thuisaccu’s hebben een geringe opslagcapaciteit. Zodra deze capaciteit is behaald gaat alle extra opgewekte energie terug naar het net. En dat wilt u voorkomen!

zonnepanelen, energie - Livingstone villabouw

Smart Home voor slim energie verbruik

Het is verstandig om uw elektrische installatie ‘smart’ te maken. Hierbij worden apparaten ingeschakeld wanneer er een overschot aan energie is en uitgeschakeld wanneer dit niet het geval is. Zo kunt u bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten, waaronder wasmachines en wasdrogers, overdag laten draaien en met de overige energie warm tapwater maken. De investeringskosten zijn relatief laag.

Ultiem woongenot en duurzaamheid

Bent u op zoek naar luxe en comfort, gecombineerd met ultiem woongenot en duurzaamheid? Onze collega’s van Slim Thuis kunnen u hierover uitgebreid informeren.

Livingstone denkt met u mee
Uw droomvilla laten bouwen en gelijktijdig slim investeren in zonnepanelen? Livingstone begeleidt u tijdens het gehele bouwproces, van ontwerp tot oplevering. Zo helpen wij u ook bij slimme investeringen van zonnepanelen en een kort terugverdienmodel. Met onze kennis geven wij u de beste opties. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of maak een vrijblijvende afspraak met één van onze architecten.

Download het gratis inspiratieboek boordevol wooninspiratie

Download inspiratieboek

❮ Naar nieuwsoverzicht