Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Zonnepanelen: zelf duurzame energie opwekken

Eén van de duurzame oplossingen die Livingstone aanbiedt voor uw toekomstige villa is het installeren van zonnepanelen.

Zonne-energie is duurzame energie die wordt opgewekt door de zon. Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun dak te gebruiken om zelf duurzame energie op te wekken. Met zonnepanelen kunt u namelijk een flinke besparing realiseren op uw energierekening.

Hoe werken zonnepanelen?

Naast de zonnepanelen bestaat de zonne-energie installatie uit een omvormer, bekabeling, een extra groep in de meterkast en indien gewenst een monitoringssysteem. Met dit systeem kunt u de prestaties van uw installatie nauwlettend in de gaten houden.

Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. Deze panelen bestaan uit zonnecellen. Deze cellen bevatten silicium kristallen die het licht omzetten in stroom.

Livingstone biedt verschillende oplossingen, namelijk:

  • volledig zwarte zonnepanelen met een capaciteit van 300WP (wattpiek),
  • dakpannen met zonnecellen (ofwel zonnedakpannen).

Vanaf de zonnepanelen loopt solar bekabeling naar de micro-omvormer, die de gelijkspanning van de zonnepanelen omzet naar de wisselspanning van het elektriciteitsnet. Vanaf de omvormer loopt een stroomkabel naar de meterkast.

Is ieder dak geschikt voor zonnepanelen?

Het is mogelijk om zonnepanelen op verschillende manieren te monteren, op een plat of een schuin dak. Tijdens het ontwerp van uw woning houden onze architecten en installatie ontwerpers rekening met de plaatsing van de panelen. Hierbij wordt gekeken naar de oriëntatie van de zonnepanelen ten opzichte van de zon en elementen die veel schaduw geven op het dak van uw woning, zoals bomen en andere gebouwen. Voor het plaatsen van zonnepanelen is geen vergunning nodig.

Samen met onze specialisten wordt onderzocht hoeveel het geschatte energieverbruik zal zijn en hoeveel daarvan zelf opgewekt kan worden met de PV panelen. Dit is onder andere afhankelijk van de ruimte op het dak van uw toekomstige woning.

Besparen op energierekening

De stroom die u opwekt met uw eigen zonne-energie installatie verbruikt u grotendeels direct zelf.

De stroom die u zelf niet nodig heeft wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Onder bepaalde voorwaarden kunt u uw energieverbruik wegstrepen tegen de opgewekte energie. Dit noemen we ook wel salderen.

De meeste fabrikanten garanderen een levensduur van ten minste 25 jaar, maar zonnepanelen kunnen tot wel 40 jaar meegaan.

Zonnepanelen reinigen

Vuil en aanslag op de zonnepanelen zorgen ervoor dat er minder zonne-energie op de zonnecellen komt. Maar omdat de meeste zonnepanelen schuin worden geplaatst spoelt het vuil en de aanslag er tijdens een regenbui vanzelf vanaf.

Af en toe reinigen is aan te raden, maar niet noodzakelijk. Let op: schakel de installatie tijdens het schoonmaken uit en gebruik geen bijtende schoonmaakmiddelen.

Meer duurzame oplossingen

Wilt u gebruik maken van meer duurzame oplossingen? Vraag onze specialisten dan naar de mogelijkheden voor het installeren van een aardwarmtepomp, extra isolatie en een zonneboiler.

Lees ook de volgende artikelen:

Ultiem woongenot en duurzaamheid
Bent u op zoek naar luxe en comfort, gecombineerd met ultiem woongenot en duurzaamheid? Onze collega’s van Slim Thuis kunnen u hierover uitgebreid informeren.

Livingstone al 40 jaar een begrip in Nederland
Livingstone is al 40 jaar actief in Nederland. In die jaren hebben we al veel opdrachtgevers blij mogen maken met hun eigen droomvilla: een woning die aan al hun persoonlijke wensen voldoet.

Bezoek ons inspiratieplein

U bent van harte Welkom Thuis op ons geheel vernieuwde inspiratieplein. Kom dus snel eens langs of vraag alvast ons inspiratieboek aan.

❮ Naar nieuwsoverzicht