Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Gaat u een kavel kopen? Dit moet u weten!

Wanneer u een eigen huis gaat bouwen, is de eerste stap vaak het kopen van een kavel. Tegenwoordig is er een enorm tekort aan kavels en daarom is het soms lastig om er nog tussen te komen. Als u er eindelijk een heeft gevonden is het wel handig om te weten of de kavel ook daadwerkelijk geschikt is. Hieronder vindt u een checklist met dingen die u moet weten als u een kavel gaat kopen. 

Kavel kopen: de ideale bouwgrond vinden

Heeft u al een geschikte locatie op het oog of heeft u een omgeving waar u in de buurt zou willen wonen? Bijvoorbeeld dichter bij uw werk of familie. Een tip is om de lokale media en websites met te koop staande kavels in de gaten te houden. Als er dan iets nieuws voorbij komt, kunt u gelijk reageren. 

Kavel kopen checklist

Heeft u een kavel gevonden waarvan u denkt dat deze geschikt is? Zorg dan dat u eerst dit lijstje even afgaat. 

1. De afmeting en vorm van de kavel

Allereerst is het belangrijk dat uw droomhuis gebouwd kan worden op uw kavel. Kijk daarom of er genoeg ruimte is om op te bouwen. Een vierkante of rechthoekige vorm is bijvoorbeeld vaker geschikt dan een ovale of ronde kavel. 

2. Het bestemmingsplan

Elke kavel heeft een bepaald bestemmingsplan vanuit de gemeente. Als u er een woonhuis op wilt gaan bouwen dan moet dit wel in het bestemmingsplan staan. Het laten aanpassen van een bestemmingsplan is vaak een onzeker proces en kost veel tijd. U kunt hier beter van tevoren rekening mee houden. 

3. Vraag naar de bouwvoorschriften

Vraag bij de gemeente de bouwvoorschriften op voor uw kavel. Het is in sommige gemeenten bijvoorbeeld niet toegestaan om bepaalde materialen te gebruiken of in een bepaalde bouwstijl te bouwen. Dat is natuurlijk wel goed om van tevoren te weten!

4. Controleer de grond

Als u een kavel gaat kopen is het belangrijk dat er een goede ondergrond is waar de woning op gebouwd kan worden. Zo kunt u kijken of er al een schoongrondverklaring beschikbaar is. Een schoongrondverklaring wil zeggen dat de grond bouwrijp is. 

Is dit niet het geval? Dan heeft u kans dat er nog veel kosten bij komen om de grond te laten saneren. Zo kunt u bijvoorbeeld kijken of er veel puin ligt, er grote bomen staan die gekapt moeten worden en of er sporen zijn van verontreiniging. Daarnaast moet u gaan kijken hoe de grond gefundeerd kan worden. Vaak is het verstandig om een bouwspecialist of architect mee te laten kijken, zodat u zeker weet of het een slimme aankoop is. 

5. Nutsvoorzieningen

Zijn er voorzieningen die in de buurt liggen en welke faciliteiten moet u zelf aan laten leggen?

6. Omgeving

Hoe zijn de voorzieningen in de buurt? Als u kleine kinderen heeft is het fijn dat er een goede school voor ze in de buurt zit. Maar ook de infrastructuur in de omgeving is erg belangrijk. Zodat winkels, ziekenhuizen en supermarkten goed te bereiken zijn. Let vooral op dat uw wensen in de toekomst eventueel nog kunnen veranderen. 

7. Schakel een expert in

Ter controle is het toch altijd handig om een expert in te schakelen. De architecten en planologen van Livingstone kijken graag even met u mee om te zorgen dat u helemaal ingedekt bent. 

Een kavel gekocht en nu?

Heeft u een kavel gevonden die aan alle punten voldoet? Dan kunt u de woning van uw dromen gaan bouwen. Vaak komt hier ook erg veel regelwerk bij kijken zoals verzekeringen, vergunningen, contracten, het beeldkwaliteitsplan en het bestemmingsplan. Bij Livingstone maken we graag een woning voor u op maat en zorgen wij ervoor dat u zich niet over dit soort zaken hoeft te bekommeren. U kunt dan dus lekker ontspannen tijdens het gehele proces en wij zorgen ervoor dat uw droomhuis gebouwd wordt. 

kavel kopen

Ultiem woongenot en duurzaamheid
Bent u op zoek naar luxe en comfort, gecombineerd met ultiem woongenot en duurzaamheid? Onze collega’s van Slim Thuis kunnen u hierover uitgebreid informeren.

Livingstone al 40 jaar een begrip in Nederland
Livingstone is al 40 jaar actief in Nederland. In die jaren hebben we al veel opdrachtgevers blij mogen maken met hun eigen droomvilla: een woning die aan al hun persoonlijke wensen voldoet.

Wilt u een kavel kopen? Bouw samen met Livingstone!

Een kavel kopen of een kavel op het oog? Onze architect kijkt graag met u mee en zorgt ervoor dat u de juiste keuze maakt. Heeft u al een kavel in uw bezit? Laat uw huis dan creëren en realiseren door Livingstone! Wij bouwen een woning die geheel aan uw wensen voldoet. Een prefab huis bouwen doen wij dus niet, maar wel woningen die geheel op maat gemaakt worden. Wilt u meer weten? Vraag ons inspiratieboek aan of maak een afspraak op ons inspiratieplein.

❮ Naar nieuwsoverzicht