Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Kavel kopen: waar moet u op letten?

Wilt u een kavel kopen, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Het kiezen van een kavel kan namelijk ingewikkeld zijn. Maar het is een belangrijke keuze, want u voelt zich pas echt thuis als u de perfecte locatie voor uw droomwoning heeft. Wij geven u in dit artikel tips om tot een weloverwogen beslissing te komen. 

Zoeken naar een bouwkavel

Er zijn verschillende manieren om een bouwkavel te vinden waar u uw huis wilt laten bouwen. Zo kunt u bijvoorbeeld zoeken via uw gemeente, makelaar of via een projectontwikkelaar. Het is ook mogelijk dat bouwgrond via een particulier wordt verkocht. Bij websites kunt u denken aan Funda of ook op onze site bij het overzicht kavels.

Bij het zoeken en selecteren van een kavel moet u letten op enkele factoren, waaronder de grootte, het bestemmingsplan en de bebouwingsvoorschriften. Deze zijn allemaal van invloed op de opties die u heeft bij het bouwen van de woning. Het is dan ook goed om ook alvast na te denken over het type woning wat u graag wil gaan bouwen.

Locatie bouwkavel

Het eerste wat van belang is om naar te kijken is de locatie en de ligging van de kavel. Met de locatie doelen we op faciliteiten die zich in de buurt bevinden. Zo kan het belangrijk zijn om te weten dat er winkels in de buurt zijn, zoals een supermarkt of apotheek, en daarnaast ook scholen voor de kinderen of sportverenigingen.

kavel kopen

Het is aangenaam als u aan het eind van een zomerse dag nog heerlijk van de zonsondergang kunt genieten. Daarom is het verstandig om te letten op de ligging van de kavel en hoe u uw toekomstige woning hierop geplaatst kan worden. Zo kunt u bekijken hoe de zon staat op specifieke momenten van de dag.

Grootte van de kavel

Het is belangrijk dat de oppervlakte van de bouwgrond groot genoeg is voor het type huis dat u wilt laten bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het aantal kamers en de grootte van de gewenste tuin Ook de vorm van de kavel is van belang. Dit is bepalend voor de villa die u wilt laten bouwen. Een vierkante- of rechthoekige kavel wordt vaak als het meest praktisch gezien, aangezien dit de meeste mogelijkheden biedt.

Belangrijk bij een kavel kopen

Kent u het bestemmingsplan?

Elk kavel binnen een gemeente heeft een bestemming. Deze bestemming wordt omschreven in het bestemmingsplan. Zo kan de gemeente kavels toewijzen voor het bouwen van woningen of voor agrarische doeleinden. Is het bestemmingsplan bedoeld voor woningbouw? Dan zijn er geen beperkingen wat betreft het bouwen van een woning. Als de kavel een agrarische bestemming heeft, dan is het noodzakelijk om dit bestemmingsplan te laten wijzigen voordat u er een woning kunt realiseren. Livingstone heeft een eigen planoloog in dienst die deze procedure i.s.m. de gemeente voor u kan uitvoeren.

Wat zijn de bebouwingsvoorschriften?

Het is voor gemeenten belangrijk dat woningen voldoen aan het straatbeeld. Dit wordt vastgelegd in de bebouwingsvoorschriften van een kavel en zorgt ervoor dat het straatbeeld wordt behouden. Deze informatie is voor u van belang voordat u de kavel koopt. Met name wanneer u al een keuze heeft gemaakt voor een specifieke woonstijl.

Is de locatie echt precies hetgeen wat u zoekt? Dan kunt u overwegen om alsnog wijzigingen in uw voorkeur voor woonstijl te brengen, zodat deze past in de bebouwingsvoorschriften. Lees ook onze blog Huis bouwen: 5 verschillende bouwstijlen om meer inspiratie op te doen!

Bodemonderzoek van de kavel

Een bodemonderzoek is verplicht bij het laten bouwen van een nieuwe woning. Hierbij wordt er gekeken naar de kwaliteit van de grond. Op basis van voorgaand onderzoek en bodemvreemd materiaal wordt beslist of de grond schoon of vervuild is. Daarnaast wordt ook gelet op de noodzaak aan een diepe fundering en op de stand van het grondwater. Ook is er een schoongrondverklaring voor de bouwgrond nodig. Een schoongrondverklaring is een juridische verklaring waaruit blijkt dat de grond waarop gebouwd gaat worden niet verontreinigd is.

Wat kost de kavel?

De kosten voor de bouwkavel worden bepaald door de prijs van de grond en bijkomende kosten. Als de gemeente de grond uitgeeft, dan is de prijs van de kavel marktconform. Er wordt dan gekeken naar de grondprijs van kavels in de buurt of naar de zogeheten ‘residuele grondwaardebepaling’. Dat is de prijs van de grond na het aftrekken van de kosten van het huis. De prijs van de bouwkavel is belast met 21% BTW.

Na het kiezen van een kavel heeft u diverse mogelijkheden om deze te financieren. Vraag uw bank of hypotheekadviseur voor meer informatie. U kunt er ook voor kiezen om de kavel nog niet te kopen, maar een optie te nemen. Hierbij kunt u rustig de mogelijkheden voor de bebouwing doornemen. Livingstone werkt samen met onafhankelijk financieel adviseur Geijsel Hypotheken. Hier kunt u vrijblijvend een afspraak maken om uw financiële mogelijkheden te bekijken.

Een kavel kopen en dan?

Na het kopen van een kavel kunt u zich richten op de volgende stap: het ontwerpen van uw woning. Livingstone ontwerpt en bouwt droomvilla’s door heel Nederland. Onze architecten houden tijdens het maken van een ontwerp rekening met meerdere factoren, zoals de kavelgrootte, stand van de zon ten opzichte van de kavel, lichtinval in de woning en (toekomstige) bewonerssamenstelling.

Natuurlijk bent u ook van harte welkom bij Livingstone wanneer u nog geen bouwkavel heeft of wanneer u nog twijfelt tussen verschillende kavels. We helpen u graag bij het maken van de beste keuze!

Waarom een kavel kopen

Meer weten over Livingstone?

Livingstone helpt u graag bij het realiseren van uw droomwoning. Geen standaard prefab woning, maar een unieke woning die voldoet aan al uw woonwensen. Het laten bouwen van een woning biedt als voordeel dat u alles zelf kunt bepalen. Wilt u inspiratie opdoen voor uw droomvilla? Bekijk ons inspiratieboek of maak een afspraak met één van onze architecten. Lees onze andere artikelen voor meer informatie:

Lees onze andere artikelen voor meer informatie:

❮ Naar nieuwsoverzicht