Inspiratie
Architecten
Werkwijze
Woningstijlen
Woonthema's
Nieuws
Contact

Op zoek naar woninginspiratie?

Vraag ons inspiratieboek aan

Vraag inspiratieboek aan

Sluit venster

Energieneutraal bouwen en wonen

Energieneutraal bouwen is de toekomst wanneer u voor een duurzame villa kiest. Met een energieneutraal huis woont u duurzaam, draagt u bij aan een betere wereld en op termijn ook nog eens aan uw eigen portemonnee, dankzij interessante bespaarmogelijkheden.

Benieuwd wat het precies inhoudt? We vertellen u er graag meer over!

Wat houdt energieneutraal bouwen in?

Bij het energieneutraal bouwen wordt een woning gerealiseerd die over een jaar bekeken, netto geen energie afkomstig van fossiele of nucleaire brandstoffen van buitenaf benodigd heeft. Alle benodigde energie wordt door duurzame bronnen opgewekt, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen.

Het opwekken van energie gebeurt dus vanuit eigen middelen. Het energieverbruik van de woning is afhankelijk van de manier waarop de woning gebouwd is en welke installaties er aanwezig zijn.

Het gebouwgebonden energiegebruik wordt gecalculeerd aan de hand van de zogeheten Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC). Komt de EPC uit op 0, dan is er sprake van energieneutraal wonen. Sinds 2015 moeten alle nieuwbouwhuizen in Nederland een energieprestatie coëfficiënt van 0,4 hebben.

Energieneutraal bouwen

Verschil met nul op de meter woning

Het verschil tussen energieneutraal bouwen / wonen en een nul op de meter woning is klein. De definitie van een nul op de meter woning is dat er sprake is van een woning waarbij gedurende het jaar evenveel energie opgewekt wordt als dat er gebruikt wordt (zowel voor het gebouw als voor de gebruikers). Bij energieneutraal ligt de focus op de manier waarop de energie opgewekt en verkregen wordt, en bij een nul op de meter woning ligt de aandacht op de balans tussen opwekken en verbruiken.

Een energieneutraal huis bouwen: de benodigde stappen

Wilt u een huis laten bouwen wat geen externe energie nodig heeft voor de verwarming en koeling van de woning en voor warm water? Om een volledig energieneutrale woning te bouwen doorloopt u de volgende stappen:

Stap 1: Een kavel kopen

De eerste stap? Het kopen van de kavel! Gaat u een kavel kopen, let dan onder andere goed op het bestemmingsplan en de bebouwingsvoorschriften.

Stap 2: Het ontwerp

Heeft u een geschikte kavel gevonden, dan is het tijd om een huis te ontwerpen. Inspiratie opdoen? Bekijk onze villa’s in het inspiratieboek of ga samen met een van onze architecten aan de slag om een unieke woning te ontwerpen. Zo krijgt u gegarandeerd geen standaard cataloguswoning, maar een unieke woning die voldoet aan al uw woonwensen en verwachtingen.

Bouw energieneutraal

Stap 3: De start van het bouwproces

Is het ontwerp definitief? Dan kunnen de voorbereidingen voor het energieneutraal bouwen gaan beginnen.

Stap 4: Energieneutrale elementen

De eerste stap bij het energieneutraal en duurzaam bouwen van uw nieuwe woining is de isolatie van de muren, het dak en de vloeren. Op deze manier wordt de warmte binnen gehouden zodat zo min mogelijk kostbare energie verspild wordt.

Een energieneutrale woning is uiteraard helemaal gasloos. De woning wordt energiezuinig verwarmd en gekoeld door middel van onder andere luchtwarmtepompen.

Stap 5: Duurzame energie opwekken

Zodra duidelijk is hoeveel energie u benodigd heeft, weet u ook hoeveel er opgewekt zal moeten gaan worden. Met behulp van zonnepanelen wekt u op duurzame wijze energie op. De keuze en positionering van de zonnepanelen op het dak spelen een rol in de capaciteit die benodigd is om zo goed mogelijk van de zonne-energie te profiteren en in de energiebehoefte van de woning te voorzien.

Een energieneutrale woning

Energieneutraal bouwen met Livingstone

Wilt u meer weten over het energieneutraal bouwen en de villa’s van Livingstone? Vraag ons inspiratieboek aan of maak een afspraak met een van onze architecten of ontwerpers om uw wensen en de mogelijkheden verder te bespreken.